Träning på Fuerteventura

I ett steg till lite bättre kondition för mig och sol och bad för familjen bokade vi en resa till Fuerteventura och Playitas med Apollo. Under mycket svordomar och upprepade försök första gången packade jag ner cykeln i transportväskan från Thule. I ärlighetens namn rymmer den nog inte 2.4 däck, och 2.6:orna vettefan hur jag ska göra med sen. En STOR taxi bokades från Taxi Stockholm och med nöd och näppe fick vi in två stora resväskor, tre barn, frugan och cykelväskan i bak. Jag fick äran att sitta längst fram och betala. Smidig incheckning på Arlanda med cykelväskan till specialbagage, maxvikt med Apollo var 30 kg och jag hade vägt in den på 29,2 eftersom jag packat allt träningsrelaterat i den. Efter en händelselös flygresa blev jag förvånad när väskan dök upp först i bagaget, den spanska chauffören utan att knota packade in hojen och bussen avgick i tid.

Väl framme vid Playitas checkade vi in och fick sedan skjuts till den villa vi hyrt. Proffsigt nog åkte han två gånger så även min cykel fick transfer. Uppackning och poolpremiär för kidsen, öl till mamma och pappa. Att packa upp hojen och skruva ihop den tog 10 minuter. Lärde mig den hårda vägen att man inte bör tömma ur för mycket luft ur däcken, särskilt inte när man kör tubeless eftersom guckan hamnar i väskan.

Playitas

Playitas som resort är superfint. Det finns massor av lärarledda pass, löpning och cykling görs ju gratis om man har med sig egen cykel och poolområdet var också fint. Vill man däremot göra något utanför passen kostar det mesta pengar. Så vill man köra t.ex. crossfit får man antingen gå på passet eller betala för att använda boxen och då bara mellan vissa tider. Det finns en supermarket och en affär där man kan köpa träningskläder och annat. Vi körde på helpension och maten var väldigt bra. Några dagar valde vi att äta på de andra restaurangerna och de dagar vi hyrde bil åt vi runtom på ön.

Cykling

Jag cyklar ju MTB. Och kör Strava. Fuerteventura består av mycket sten och “vägarna” är oftast två hjulspår när man kommer ut i öknen. Jag blev “tvungen” att köpa en Garmin för att hitta rätt. Strava förutsätter ju att man har den rutt man vill cykla som en route, det bjöd ju på en utmaning eftersom man först måste ha en GPX-fil för att kunna skapa en rutt. Lösningen blev att ta hem appen Wikiloc som är stor i Spanien och den har integration mot Garmin så att man kan skicka informationen dit. Jag testade några gånger att ta andra användares GPX-fil (kräver Premium) och ladda upp den till Stravas Labs-funktion GPX-to-Route. Ibland blev det bara pannkaka av konverteringen och de gånger det fungerade på datorn stämde sedan inte verkligheten överens med kartan. Garmin hittade däremot rätt bland vägarna och erbjuder turn-by-turn navigering vilket gjorde saker mycket lättare. Ur träningssynpunkt var det väldigt bra för det var mycket grusväg och landsväg så det bjöds ju på långa segment med jämn puls och hög fart. “Rolig” cykling som krävde en MTB var det sämre med, hittade några små segment som var roliga men hade nog kunnat klara mig på en HT eller gravel.

Det blev på vår vecka sex pass totalt på cykel, vilket är dubbelt så mycket som normalt och i februari är ju kvaliteten på ett pass hemma lite varierande beroende på vädret. Nöjd med veckan även om det blev väldigt mycket landsväg.

När hojen skulle tillbaks ner i väskan tog det 11 minuter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.