Cykling, juice och hamam i Kappadokien

Lagom till resan till Turkiet med Apollo Sports sålde jag min gamla cykel och köpte en ny. Valet föll på en Scott Genius 2018 i storleken XL. Nu sägs det ju att storleken inte har någon betydelse men ska man packa ner en MTB i en cykelväska har storleken all betydelse i världen. Jag fick skruva isär min cykelväska från Thule och flytta fram hållaren till framgaffeln för att ens få in ramen i väskan. Hjulen är 2.6:or vilket Thule nog inte räknat med heller. Blev inte mycket luft kvar innan dragkedjan gick ihop.

Då vi reste med Turkish Airlines fick cykelväskan väga 32 kilo och bagaget 30 kilo vilket var väldigt frikostigt. Packade ner golvpump, två sorters pedaler och skor och lite annat smått och gott. Vid incheckningen på Arlanda fick jag visa deras egen hemsida för dom för att få checka in cykeln gratis, fortfarande förvänande att flygbolag har så dålig koll på sina egna regler.

Resan gick via Istanbul där bytet till inrikes för vidare transport till Kayseri gick hyfsat smidigt via passkontrollen. Bagaget var incheckat hela vägen och väl på plats i Kayseri kördes våra cykelväskor från flygplanet över plattan och in till ankomsthallen. Vi blev upphämtade av vår lokala guide Hami och packade in oss i minibussen för transport till Göreme, ca 1.20 från Kayseri.

Väl vid hotellet fick vi våra rum, lämnade bagaget på rummet och promenerade ner på stan för middag innan det var dags att montera ihop cykeln. Köpte några öl på stan och orkade med en hel innan det var dags för sängen. Hotellet var mycket bra, jag fick ett stort rum med tre sängplatser, soffgrupp och ett badrum med både duschhörna och bubbelbadkar.

Hotellet

Vaknade 05.30 av något som lät som en högtryckstvätt utanför dörren. När jag klev upp och öppnade dörren möttes jag av 150 luftballonger i morgonsol. Fick vänta 90 minuter på frukost men gick att göra snabbkaffe på rummet åtminstone.

 

Luftballonger i morgonsol

Efter frukost lastade vi på cyklarna på trailern för färd uppför berget. Första morgonen bjöd på lite skönt semesterstrul. Allt från luft, tubelessgucka, slangar osv. Till sist bar det av uppför berget!

Cykeltransport

Naturen och miljön i Göreme var fantastisk. Området är format av vulkanisk aktivitet och består av sandsten, vilket leder till att cyklingen uppe på berget görs på relativt hårt material med löst ovanpå. Jättekul med raviner bredvid! Nere i dalarna var det däremot ofta packad sand och lite lösare material. Ganska mycket taggiga buskar vilket ledde till att man såg ut som man slagits med en katt. Området ligger på Unescos världsarvslista, det kan man läsa mer om på http://whc.unesco.org/en/list/357.

Cyklingen då? Jo, som syns på filmen nedan var cyklingen grym!

Vi åt väldigt mycket och god mat, det blev några öl och solbränd blev man också. Varje dag passerade vi ett stånd längs vägen där vi köpte färskpressad juice. Apelsin och granatäpple blev en favorit.

Sista dagen avslutade vi veckan med att gå på hamam. En fantastisk upplevelse och dessutom kom man ju hem renare än man åkte.

Glada Hamam-besökare

På hemresan blev vi av med pass och boardingkort när den sura personalen i incheckningsdisken tyckte våra cyklar var för tunga. Blev svettiga 20 minuter innan vi fick tag på Apollos representant som kunde prata förstånd med henne. Kan verkligen rekommendera en resa, det finns platser kvar på vissa datum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.