Varning för björn!

Vid min senaste resa till vårt huvudkontor i Seattle föll det sig så bra att Labor Day inföll på måndagen. Efter snabb research på det stora internet insåg jag att jag skulle hinna till någon av de bikeparks som ligger runt Seattle för att cykla. Det fungerar inte som i Sverige med allemansrätten utan det är oftast beroende av markägare och det finns organisationer som bara förhandlar med dessa för att säkerställa access till mark. Just för Duthie Hill är det Evergreen Mountain Bike Alliance.

Seattle bike parks

Hörde mig för i diverse forum och även bland kollegor och fick tipset om Duthie Hill bike park. En ganska liten park som ligger ca 20 minuter från Bellevue där jag bodde. Det jag var på jakt efter var motsvarigheten till Hellas eller Fornstigen, det vill säga möjligheten att cykla lite längre. När jag väl bestämt mig för Duthie var jag tvungen att ha en cykel. Alla vet hur jobbigt det är att springa. Genom Compass Outdoor Adventures hyrde jag en Diamondback Release 5C som Compass då levererar till vissa bike parks. Hittade även andra företag men då hade jag behövt ge mig in i Seattle och hämta cykeln vilket gör det lite krångligare. Hämtade cykeln på parkeringen men väl ute på stigen fick jag justera växlarna och hade behövt lite mer luft i dämparna men efter att han klagat via mail fick jag 50% på nästa hyra så jag är nöjd ändå. Seth’s Bike Hacks kör också 5C, dock inte ett standardbygge.

I Duthie finns “Grand Ridge Trail” som är ca 8.5 km enkel väg och har en liten loop upp på toppen av “Grand Ridge Summit”. Efter loopen är det samma väg tillbaks så totalt ca 18 km cykling.

Duthie Hill översikt

De människor som var ute och vandrade, sprang eller cyklade var alla väldigt trevliga. Alla hälsade och ett tag fick jag sällskap av två herrar i min egen ålder på väg uppför som desperat försökte prata om Sverige medans jag gjorde mitt bästa för att hålla tempot uppe. När jag kollade utsikten på toppen och tuggade i mig en Clif Bar kom dom ikapp. Blev lättare att köra snabbt utför med guide som hittar, alltid nåt!

Naturen är lite annorlunda jämfört med Sverige. Just den här dagen var det solsken och fuktigt, nästan tropiskt klimat under trädkronorna. Mest annorlunda var varningarna för svartbjörn som satt väldigt tydligt överallt. Blir man överfallen ska man om inget annat fungerar lägga sig på marken och kura ihop sig till en boll. Tät vegetation på marken, ormbunkar och täta buskar för att sedan skjuta iväg till väldigt höga träd. Effekten blir att när man cyklar uppför berget så närmar man sig trädtopparna.

Total kostnad för cyklingen blev 120 USD, då ingick en drulleförsäkring som täckte “allt”. Jag hade med mig hjälm och skor, men plattisar och hjälm ingår i priset om man inte vill packa ner det i resväskan. Lunch och mellanmål köpte jag på vägen ut, ett tiopack Clif bars för 5.80 USD, ungefär vad en kostar här hemma.

När man väl cyklat klart låste man fast cykeln i ett cykelställ med det medföljande kodlåset, varpå Compass hämtar upp cyklarna senare. Väldigt smidigt att inte behöva passa någon tid utan att kunna sticka när man är färdig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.