Skönt häng i Järvsö med B-roll-gang

Det är ohemult tidigt att lämna Stockholm en lördagmorgon 06:00. Men vad gör man inte för att hämta upp en kompis och sedan rulla norrut mot Järvsö Bergscykel Park och två dagars downhillcyklande och häng? Jag och Magnus rullade förbi Järva som sista bil i en grå höstmorgon, via Glympse fick vi reda på att Rogers rullande vardagsrum befann sig framför oss så vi gasade ikapp och lekte jolle. Veckan innan vi drog hade vi diskuterat vinterdäck eller inte så när vinterväglaget slog till strax söder om Gävle rullade jag och Magnus i förväg medans Roger svor över valet att inte byta. Vi jagade sedan fel bil hela vägen till Järvsö och kom därför fram som första bil till ett Järvsö som höll -5 grader.

Efter det klassiska “klä på sig på en parkeringsplats” och “stå i kö för liftkort och hyrcykel” var det dags för första åket! Total pepp, åtta glada människor i ett episkt vackert tåg nerför Barbro som uppvärmning. Varierande nivå på åkare i vårt sällskap gör inget i Barbro, eller ens i Järvsö som helhet. Många linjer går att åka ihop och sedan skiljas åt en stund på något lättare eller svårare för att sammanstråla strax innan liften.

Nya hotellet i Järvsö

Vi hade bokat boende på det nya hotellet som även har shop, verkstad och restaurang. Bra lösning med SMS för koden till rummet och möjligheten att förvara egen cykel inlåst tillsammans med hyrcyklarna. Lite otryggt att dom ställdes ut utanför uthyrningen utan lås eller kontroll på söndagsmorgonen dock. Rummen var små men funktionella. Vissa i vårt sällskap hade ingen värme, jag och Magnus hade däremot bastu.

Direkt från Instagram

Efter lördagens cykling körde vi after bike i restaurangen. En klassisk Jäger + Red Bull från Roger och några öl innan lång varm dusch och ombyte. Bra mat på middagen, lite kall carpaccio och en överstekt biff som byttes till hamburgare, men inga sura miner på personalen. Snyggt och proffsigt! Frukosten på söndagen var sjukt bra med nybakat bröd och grymt bra äggröra. Perfekt uppladdning för en solig(!) dag i backen även om det var friska -7 strax innan liftens öppning. De nedfarter som gick över träbroar / klipphällar var stängda initialt för att undvika tråkigheter.

Santa Cruz Hightower LT i sitt esse.

Jag körde på min egen hoj och upplevde bara några ställen där det hade varit skönt med en amerikansk bil till cykel med mjukt gungande fjädring. Körde lite mer luft än normalt för stigcykling i både däck, dämpare och gaffel och sänkte sadeln så långt det gick. Funkade finfint, förutom att jag får tvätta cykeln minutiöst nu och eventuellt boka en service då.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.